Pazartesi, Aralık 23

Şehirlerin dijital ikizi – Son Dakika Haberleri İnternet

class = “medyanet-inline-adv”>

İTÜ, yakın zamanda uluslararası yükseköğretim sıralaması Quacquarelli Symonds (QS) 2024 Saha Tabanlı Üniversite Sıralamasında “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünya çapında 95. sırada yer aldı. Böylece bu alanda ilk 100’e giren ilk Türk üniversitesi oldu. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Stanford ve Oxford üniversitelerinin ilk üçte yer aldığı sıralamada Türkiye’de bir ilke daha imza atarak ilk 100’e giren İTÜ, “Akıllı” teknolojisiyle şehirlerin dijital ikizlerini yaratmaya hazırlanıyor. Şehirler İnovasyon Merkezi” programı. Gerçek dünyadaki nesnelerin, süreçlerin veya sistemlerin sanal simülasyonunu temsil eden dijital ikizler üzerine yapılan çalışmalar ve QS’nin başarısına katkı sağlayan diğer projeler İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ile konuştuk.

class = “medyanet-inline-adv”>

TÜM İL VE İLÇELERDE UYGULANABİLİR
Profesör. Dr. Koyuncu, üniversitedeki teknoloji odaklı projeleri şöyle anlattı:
“Şehirlerimizin dijital ikizini oluşturmak amacıyla kurmaya başladığımız ‘Akıllı Şehirler İnovasyon Merkezi’ için Sampaş Holding ile iş birliğine gittik. Burada ilk kez İTÜ Ayazağa Kampüsü’nün dijital ikizini oluşturduk. Peki bu çalışma bize ne kazandıracak? Örneğin dijital ikizler aracılığıyla farklı yoğunluktaki yağmurların şehirlerde nerelerde biriktiğini inceleyeceğiz. Bu sayede sel ve taşkınlara karşı alınacak önlemlerin önceden belirlenmesi mümkün olmaktadır. Şu anda kampüsün dijital ikizinde birçok farklı doğa olayının senaryoları üzerinde çalışıyoruz. İlerleyen süreçte tüm il ve ilçeler için dijital ikizler çıkacak. Yangın, deprem, su baskını ve hatta ulaşım gibi birçok senaryo üzerinde çalışabilirsiniz.

ÖĞRENCİNİN BAŞARISINI DA ARTIRACAK
Bu çalışmayı eğitim ve öğretimin kalitesini artırmak için de kullanmayı düşünüyoruz. Örneğin kampüsün dijital ikizi, sınıflardaki sıcaklık değerlerine bağlı olarak bize yaz ve kış aylarında öğrencilerin okula devam durumları hakkında ön bilgi verebilecek. Burada sınırsız simülasyon yapabilirsiniz. Ayrıca öğrencilerin ders notları düşükse bu duruma etki eden faktörleri kampüs dijital ikizi sayesinde görme fırsatına sahip olacağız. Öte yandan sadece fiziksel değil, sosyolojik ve psikolojik süreçlerin de öğrenci başarısı ve devamı üzerinde ne kadar etkili olduğunun sonuçlarını online olarak görebileceğiz. Bu nedenle öğrenci başarısını daha da artırmayı amaçlıyoruz. Bu teknoloji çok hızlı gelişiyor. Birkaç yıl içinde tüm şehirlerin bu teknolojiyi kullanmasını bekliyoruz. Burada asıl ilgilendiğimiz konu dijital ikizlerin yerli yazılımlarının geliştirilmesidir” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

Profesör. Dr. İsmail Koyuncu

5G TEKNOLOJİSİNE SAHİP TEK KAMPÜS
Türkiye’de 5G teknolojisinin şu anda sadece İstanbul Havalimanı’nda kapsandığına dikkat çeken Koyuncu, şöyle devam etti:
“İTÜ Ayazağa yerleşkesi Türkiye’de açık alanda en geniş 5G kapsama alanına sahip ilk ve tek yerleşke oldu. Bu çok şeyi değiştirir. Kampüsümüzde otonom, insansız otobüs ve dağıtım robotlarımız var. Otonom sistemler kullanıldığında iletişimin önemi artıyor. Mesela otobüse bir komut verdiğimizde o komutun hemen gideceği yere ulaşması ve frene ya da gaza basması gerekiyor. 5G bu anlamda çok değerli.

class = “medyanet-inline-adv”>

6G İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK
Ülke olarak 2025 yılında 5G teknolojisine geçmeyi planlıyoruz. Ülke genelinde geniş çaplı yayılım sağlandığında İTÜ’de yapacağımız çalışmalar çok önemli olacak. Ayrıca Üniversitemizde 6G ve ötesine yönelik araştırma ve geliştirme çalışmaları başlamıştır. “5G ile kazanılan tecrübe 6G’de de kullanılacak.”

İŞLETMELER İÇİN YAPAY ZEKA
Üniversitenin yapay zeka alanında oldukça deneyimli bir akademik kadroya sahip olduğunu vurgulayan Koyuncu, şöyle konuştu: “Yakın zamanda iş dünyası için ‘İş için Yapay Zeka’ gibi bir çerçeveye geçeceğiz. Sektör temsilcileriyle birlikte yapay zekayı iş dünyasında daha kullanışlı hale getirmek için çalışıyoruz. Önümüzdeki ay içerisinde bununla ilgili bir açıklama yapacağız. İş dünyasında veri çok önemli hale geldi. Çalışmalarımızla bu verileri daha kullanışlı hale getirmeye çalışacağız” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

CHATGPT GİBİ PLATFORMLAR GELİŞTİRİLECEK
ChatGPT gibi yapay zeka yazılımları üzerinde çalışan öğrenci gruplarının bulunduğunu belirten Koyuncu, şöyle konuştu: “Bu çalışmaların yakın gelecekte girişimlere dönüşeceğini düşünüyorum. Bu alanda çalışan öğrencilerimizin geliştirdiği platformun hangi alana hitap edeceği de oldukça önemli. Farklı disiplinlerden öğrencilerimiz bu alanda çalışıyor” dedi.

HEDEFİMİZ ÇOK YÜKSEK
Profesör. Dr. İsmail Koyuncu, üniversitenin QS başarısıyla ilgili şunları söyledi:
“QS saygın uluslararası derecelendirme kuruluşlarından biridir. Her yıl üniversiteleri hem küresel hem de sektör bazında sıralıyor. Geçtiğimiz hafta sektörlere göre dünya sıralaması açıklandı. Burada beş ana alan var. Mühendislik ve teknoloji, sosyal bilimler, sağlık bilimleri, temel bilimler ve sanat. İTÜ olarak 2024 yılında mühendislik ve teknoloji alanında ilk 100’e girdik ve 95. sırada yer aldık. Bu beş ana dalda ilk 100’e giren ilk ve tek üniversite olduk. Böyle bir başarıya ulaşmak bizim için onurdu. Hedefimiz elbette çok daha yüksek. Yaptığımız projeksiyonlarla bunu görebiliyoruz. “Hedefimiz önümüzdeki birkaç yıl içinde ilk 50’ye, ardından ilk 20 ve ilk 10’a girmek.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: