Salı, Aralık 24

Z Kuşağının Hastalıkları: Tekno boyun parmağı

class = “medyanet-inline-adv”>

Teknoloji son yıllarda hayatın her alanında vazgeçilmez hale gelse de sağladığı kolaylıklarla hastalıkları da beraberinde getirdi. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Romatem Prof. Dr. Alper Murat Ulaşlı ise özellikle 12-25 yaş arası çocuklarda ve gençlerde sıklıkla görülen iki hastalık olduğunu belirterek, bu hastalıklardan ilkinin nesli etkileyen hastalıklar olduğunu belirtti. Z, teknik boyundur ve ikincisi, teknik başparmaktır (yazıcının parmağı). . Profesör. Dr. Ulaşlı, yeni hastalıklara ilişkin şu bilgileri verdi:

12 YAŞINDA BAŞLIYOR

“Teknoloji hayatımızı kolaylaştırıyor, saatlerce birbirimize bağlıyor ama bize sunduğu avantajların yanı sıra onları da elimizden alıyor. Farkında olmadan saatlerce pozisyon bile değiştirmeden (kaymış, eğilmiş) duruyoruz. Bunu yaptığımızda bir süre sonra kaslarımız yorulmaya başlar. Teknoboyun yanlış duruşla uzun süre hareketsiz kaldığı, kas yorgunluğuna ve omurgada yıpranma ve yıpranmaya neden olduğu dönemdir. Gençlerin yüzde 60-70’i bundan muzdarip. Boynun yapıları da değişiyor. Y Kuşağı’nda boyun düzleşmesi sık görülürken, Z Kuşağı’nda öne doğru bir boyun görünümü görüyoruz. Ne yazık ki uzun vadede omurgası ve diskleri erken yıpranmış, kambur bir kuşak gelecek. Yapısal değişiklikler erken başlıyor. Şekil değişikliği önde, belirtiler ise arkadadır. 12 yaşında başlayan bir durum var. Bu yaşta tedavi edilirse iyileşme sağlanabilir. Birkaç basit önlem gençler için fark yaratıyor.

class = “medyanet-inline-adv”>

BAŞ AĞRISI NEDENLERİ

Technoboy’un sırtı belini ciddi şekilde etkiliyor. Boyun kasları sürekli aynı pozisyonda kaldığı için bir süre sonra baş ağrıları ortaya çıkar. Aynı pozisyonda 20-30 dakikadan fazla kalmanız önerilmez. Her 10 dakikada bir konumumuzu kontrol etmeliyiz. Kafanın ağırlığı 5-6 kilodur. 15 derece öne eğildiğinizde başınızın ağırlığı iki katına çıkar. 30 derece büküldüğünüzde 3 kat, 45 derece büküldüğünüzde 4 kat, 60 derece büküldüğünüzde ise 5-6 kat artırın. Yani ağırlığı 5-6 kilo olan kafanın ağırlığı 28 kiloya kadar ulaşabiliyor. Bu ağırlığı bir saat boyunca sürekli olarak kaldırmaya çalıştığınızda, sanki bir tonmuş gibi gelmeye başlar. Böyle bir durumda kasılan kas uzun süre beslenemez, yeterli kan alamaz, içindeki damarlar daralır ve yorulur. Kasta ağrı oluyor tabiri caizse ağlamaya başlıyor. Bu olay kronikleştiğinde kontraktil yapı sertleşmiş bağ dokusuna dönüşür. Biz buna Kulunç diyoruz”.

class = “medyanet-inline-adv”>

HER 30 DAKİKADA BİR 50 ADIM ATIN

Profesör. Alper Murat Ulaşlı bu iki tehlikeye karşı şu önerilerde bulundu: “Çalışanların uygun oturma pozisyonunda olması gerekir. Eskiden sandalyeye oturmak söylenirdi ama yeni trend otururken biraz geriye yaslanmak. Çok dik oturduğunuzda boyun kaslarınız gerilir. Bunun tersine, hafifçe geriye yaslandığımızda belimizi ve boynumuzu rahatlatırız. Her 30 dakikada bir kalkıp 50 adım atmanızı istiyoruz. Günde 3-4 saatten fazla bilgisayar başında vakit geçirmek önerilmez. Uzun bir klavye önermiyoruz. Aşırı ışık koşullarında çalışmanızı önermiyoruz. Sık sık göz kırpmanız tavsiye edilir. Gençlerde omurga eğriliği ve boyun ağrısı, kadın ve erkeklerde eşit oranda görülmektedir. Kadınlarda bu durum yaş ilerledikçe artmaktadır. Kadınlarda yük daha fazla olduğundan stres daha fazladır. “Fizik tedavi yoluyla elde ettiğimiz refahın sürmesini sağlamak için egzersiz şarttır.”

class = “medyanet-inline-adv”>

FAZLA YAZIM YAYGIN BİR HATADIR

Techthumb (teknoparmak), çok yazan kişilerde başparmak tendonlarında ödem ve iltihabi bulgularla kendini gösterir. Kronikleştiğinde eklemlerde aşınma ve yıpranmaya neden olur. Sosyal medyada zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz. Bunu sınırlamamız lazım. Ekran süremiz günde neredeyse 7 saat. Boyun fıtığı, mekanik boyun ağrısı, sırt ve bel fıtığı, mekanik sırt ve bel ağrısı, mekanik boyun ağrısına bağlı baş ağrısı, dirsek ve el bileğindeki sinirlerin sıkışmasına bağlı olarak parmaklarda uyuşma, migren ve uykusuzluk belirtileri son zamanlarda sık görülüyor. .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: