Pazar, Aralık 22

Dijital gizliliğin çelişkileri: Türkiye’deki kullanıcıların %50’si web kamerasını kapatıyor, %39’u gizli moda güveniyor! – TEKNOLOJİ

Sonuçlara göre Türkiye’deki katılımcıların %50’si dijital cihazlarındaki web kamerasını kapatmanın gizliliklerini koruduğuna inanıyor. %39’u çevrimiçi etkinliklerini korumak için İnternet tarayıcılarının gizli modunu kullanıyor. Bu rakamlar, neyin güvenli ve özel olup neyin olmadığını ayırt etmenin hâlâ zor olabileceğini yansıtıyor.Her ne kadar dijital cihazlar onlarca yıldır kullanılıyor olsa ve siber güvenlik gerçek ve temel bir konu olarak kabul edilse de, kullanıcılar için neyin güvenli olup olmadığını ayırt etmek hâlâ zor olabiliyor. Kaspersky’nin son anketi, kullanıcıların dijital alışkanlıkları ve dijital gizliliğe yönelik tutumları açısından birbirine karışabileceğini gösterdi. Bir yandan, Türkiye’de ankete katılanların %50’si, cihazlarındaki web kamerasını kapatmanın, gizliliklerini korumak için yeterince etkili bir önlem olduğuna inanıyor. Ancak bu önlem görsel izlemeyi yalnızca geçici olarak engeller. Web kamerasının dahili mikrofonunu devre dışı bırakmak için hiçbir şey yapmaz ve kullanıcılar kameralarını açtığında görüntülerin yakalanmasını engellemek için de yeterli değildir. Katılımcıların yarısı (%50) bunun yerine çevrimiçi mini oyunlar oynuyor ve eğlence için testler yapıyor. Bu oyunlara erişmek için kişisel bilgilerini güvenilmez kaynaklara gönderiyor ve sonuçlarını bu dikkatsiz veri paylaşım piramidinde arkadaşları da dahil olmak üzere sosyal medyada paylaşıyor. Türkiye’deki kullanıcıların yarıdan fazlası (%53) sesli asistanların sürekli dinlemesi ve kişisel bilgileri toplaması ihtimalinden endişe ediyor. Katılımcıların üçte biri (%34) önlem olarak çevrelerindeki kişilerle önemli özel görüşmeler yaparken cihazlarını uçak moduna geçirmeyi tercih ediyor. Ankete katılanların %39’u, gizli modu açmanın kendilerini çevrimiçi ortamda tamamen görünmez hale getirdiğini, ancak bunu açtığının farkına varmadıklarını düşünüyor. Gizli mod mutlak gizliliği garanti etmez. Bu modda tarayıcı, ziyaret edilen web sitelerinin geçmişini, çerezleri, indirme geçmişini ve yetkilendirme verilerini kaydetmez. Ancak bu tamamen anonimlik anlamına gelmez. Ayrıca şaşırtıcı bir şekilde %36’lık bir kesim, Kaspersky Web Content Analyst mesajlarındaki bilinmeyen bağlantılara tıklayarak güvenliklerini tehlikeye atmaya istekli olduklarını söylüyor Anna Larkinaaşağıdaki gözlemleri yapar: “Araştırmamız, siber güvenlik ve dijital gizlilik hakkında iyi bilgi sahibi olmanın önemini vurguluyor. Güvenliği ve güvenliği sağlamak için yalnızca doğrulanmış kaynaklara ve gerçeklere güvenerek eleştirel bir zihniyeti sürdürmek çok önemlidir. Bu, kanıtlanmamış tekniklere ve mitlere önem vermemeyi gerektirir. Üstelik kendimizi çeşitli tehdit ve risklerden koruyabiliriz.” “Bu, sağlam koruma sağlayan kapsamlı bir güvenlik çözümü kullanmanın önemini gösteriyor.”Kaspersky uzmanları, kendinizi siber tehditlerden korumak için şu ipuçlarını uygulamanızı öneriyor:

  • Sosyal ağlarda ve en popüler platformlarda gizlilik ayarlarınıza dikkat edin.
  • Tüm hesaplarınız için güçlü, benzersiz şifreler kullanın (farklı boyutlarda harfler, sayılar ve özel karakterler içeren en az 12 karakter). Bunları şifre yöneticilerinde saklayın.
  • Buna izin veren hizmetlerde iki faktörlü yetkilendirmeyi yapılandırın.
  • Uygulamaları yalnızca resmi mağazalardan indirin ve cihazda hangi programların yüklü olduğunu periyodik olarak kontrol edin.
  • Posta, anlık mesajlaşma veya sosyal ağlardaki şüpheli bağlantılara (arkadaşlarınız tarafından gönderilmiş olsa bile) tıklamayın.
  • Kişisel bilgilerinizi veya ödeme bilgilerinizi girmeden önce adres çubuğundaki site adını dikkatlice kontrol edin.
  • Efsanelere inanmayın, dijital okuryazarlığınızı sürekli geliştirin ve verilerinizin güvenliği konusunda endişelenmemek için mobil cihazlar da dahil olmak üzere tüm cihazlarınıza güvenilir bir güvenlik çözümü yükleyin.

Kaspersky’nin “Heyecan, Batıl İnanç ve Büyük Güvensizlik: Küresel Tüketicilerin Dijital Dünyayla Etkileşimi” başlıklı raporun tamamına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: