Oluşturulma tarihi: 17 Eylül 2024 12:02
TÜRKSAT’ın TEKNOFEST 2024 kapsamında düzenlediği ve 18-20 Eylül tarihleri arasında Aksaray’da gerçekleşecek Model Uydu Yarışması’nda 165 takımdan 15 takım finale kaldı.
Finalde ise ilk olarak finale kalan takımların uydu modelleri test edilecek. Daha sonra Hisar atış poligonunda düzenlenecek uçuşlarda hünerlerini sergileyecekler. Final gününde takımlar uçuş sonrası raporlarını değerlendirme komitesine sunacak ve kazanan takımlar belirlenecek.
Mühendislik fakültelerinden lisans ve yüksek lisans öğrencilerini bir araya getiren yarışma, katılımcılara teorik bilgilerini pratiğe dönüştürme ve disiplinler arası çalışma becerileri kazanma fırsatı sunuyor. Yarışma, öğrencilere uzay ve uydu teknolojilerindeki yeteneklerini keşfetme şansının yanı sıra sektör profesyonelleriyle tanışma ve deneyim paylaşma fırsatı da sunuyor. Küçük ölçekli uydu projesi uygulayan ekipler, Model Uydu Yarışması’nda tasarımdan imalata ve görev sonrası analizlere kadar tüm süreçleri deneyimleme şansına sahip olacak. Telemetri, iletişim ve otonom yapıların entegrasyonu gibi gerçek sistemlerle örtüşen zorlukların yer aldığı yarışma, genç mühendislere uzay projelerinde kendilerini test etme fırsatı sunuyor. Ulusal ve uluslararası alanda prestij kazanan bu yarışma, takımların mühendisliğin sınırlarını zorlamasına olanak tanıyor. 2024 yılında 165 takım ve 733 adayın katıldığı yarışmada, zorlu etapların sonunda 15 takım ve 108 yarışmacı finalist oldu. Finalistler arasında Türkiye, Endonezya, Hindistan, Malezya ve Azerbaycan’dan takımlar yer alıyor.
class = “medyanet-inline-adv”>
Uzay ve uydu teknolojilerinin geleceğine ışık tutan bu yarışmayı kazanan takımlar önemli ödüller alacak; Birincilik ödülü 150.000 TL, ikincilik ödülü 120.000 TL, üçüncülük ödülü ise 100.000 TL’dir. Genç mühendisler geleceği inşa etmek için bu yolculuğa çıkarken, 2024 Model Uydu Yarışması rakiplerine büyük fırsatlar sunuyor. Yarışma, sektöre yeni yetenekler kazandırmanın yanı sıra, uzay ve uydu teknolojilerine ilgi duyan gençlerin ulusal ve uluslararası ölçekte seslerini duyurmalarına da olanak sağlıyor.