Kaliforniya yasalarına göre işverenlerin, toplu işten çıkarmalardan önce çalışanlara ve devlet yetkililerine 60 gün önceden bildirimde bulunması gerekiyor. İşten çıkarılacak çalışanlar, Santa Clara’da, teknoloji devinin Cupertino’daki genel merkezinin yakınındaki çeşitli binalarda çalışıyordu. Söz konusu binalarda bulunan ekiplerin Apple Car’ın geliştirilmesiyle bağlantılı olduğu söylendi.
Apple Car’da yaklaşık 2000 kişi çalıştı. Ancak projenin sona ermesiyle birlikte çalışanların bir kısmı şirketin yapay zeka departmanlarına transfer edildi. Geri kalan personele şirket içindeki açık pozisyonlara başvuruda bulunmaları için 90 gün süre verildi. Apple otomobillerinin tasarımcıları, otomotiv teknolojilerinde uzman kişileri işe aldı. Bahsettiğimiz otomotiv sektörünün uzmanı çalışanlar da, başka projelere uygun olmadıkları için topluca işten atılanlar arasında olabiliyor. Cupertino şirketi ayrıca microLED ekran teknolojisinin fişini de çekti. İşten atılanlar arasında microLED ekibinden kişilerin de olması muhtemel.
Yapay zeka şu sıralar şirketin gündeminde. Mark Gurman, Apple’ın iOS 18 ve sonraki büyük yazılım güncellemeleri de dahil olmak üzere kendi chatbot’unu kullanmayı planlamadığını söyledi. Gurman, Apple’ın yapay zeka konusunda Google, OpenAI ve Baidu gibi şirketlerle potansiyel olarak işbirliği yapacağını yineledi. Gurman ayrıca geçtiğimiz günlerde Apple ve Google’ın Gemini için görüşmelerde bulunduğunu ancak bu görüşmelerin henüz bir sonuç vermediğini söylemişti.
Analist Ming-Chi Kuo da geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada Cupertino şirketinin üretken yapay zeka alanında rakiplerinin önemli ölçüde gerisinde kaldığını söylemişti. Yapılan açıklamalar ve yayınlanan raporlardan, söz konusu AppleGPT’nin uzun bir süre daha gün ışığına çıkmayacağı ortaya çıkıyor.