Bursa İş Dünyası ile istişare toplantısı BTSO Ana Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Toplantıya Bakan Kacır’ın yanı sıra Vali Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa milletvekilleri, BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTSO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile Bursa dünyasından temsilciler katıldı. işletme. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, toplantının açılış konuşmasında, Bursa’nın güçlü bir üretim şehri olduğunu söyledi. İzmir İktisat Kongresi’nde alınan kararların ardından Sümerbank, İpek Fabrikası ve Türkiye’de ilk olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi gibi yatırımların kentte hayata geçirildiğini hatırlatan Başkan Burkay, şöyle konuştu: “Bursa’mız güçlü bir kente kavuşuyor. Sektörün bugünkü kimliği, o zaman atılan adımların sonuçlarından kaynaklanmaktadır” dedi. “Bugün attığımız adımlar önümüzdeki 50 yılımızı şekillendirecek” dedi.
İbrahim Burkay, yeni yatırımlarla Bursa’nın Türkiye’nin kalkınma hedeflerindeki rolünü güçlendirmek istediğini ancak mevcut üretim alanlarının buna engel olduğunu söyledi. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, şunları söyledi: “Daha güçlü ekonomik yapı ve toplumsal kalkınmayı sağlayacak altyapı ve hizmetlerin mekânsal olarak planlanması, ülkemizin kalkınma politikalarında Bursa’nın gücünü ve liderliğini güçlendirecektir. Ayrıca kentte sıkışıp kalan 8 binin üzerinde sanayi kayıtlı üretim tesisinin KOBİ OSB mantığıyla planlı, modern ve güvenli alanlara taşınması şirketlerimize ve şehrimize büyük değer katacaktır. Depolama ve taşıma hizmetlerinin bir arada verileceği, karayolu, demiryolu ve deniz taşımacılığı ağlarıyla entegre lojistik merkezlerinin oluşturulması da firmalarımıza önemli bir rekabet avantajı sağlayacaktır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yeni nesil teşviklerle sektörümüzü dönüştürmek adına çok önemli adımlar attı. Ülkemiz ekonomisine daha fazla katma değer sağlayan bir şehir olan Bursa’nın yeni vizyonu için Bakanlığımızın desteği ve katkısı çok önemli. “Bursa iş dünyası olarak ülkemizin yeni nesil teknolojilerle belirlediği kalkınma hedeflerinde öncü rol oynamaya hazırız” dedi.
Başkan Burkay’ın ardından iş dünyası temsilcilerinin görüş, öneri ve taleplerini dinleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bursa’nın Türk ekonomisinin lokomotif şehirlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye genelinde büyük sanayi havzaları oluşturacaklarını belirten Mehmet Fatih Kacır, hem Bursa’da mevcut sanayi alanlarını genişletmeyi hem de şehri depreme hazırlayacak bölgeleri hazırlamayı hedeflediklerini söyledi.
class = “medyanet-inline-adv”>
“Bölgesel kalkınma hamlelerine ihtiyacımız var”
Türkiye’de bölgesel kalkınma girişimlerine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Bakan Kacır, kalkınma ajanslarının ellerindeki nitelikli insan kaynağıyla daha fazla görev ve sorumluluk üstlenmesi gerektiğine inandığını kaydetti. Yatırım teşvik uygulamalarında küresel bir dönüşüme hazırlandıklarını belirten Mehmet Fatih Kacır, şöyle konuştu: “Bu dönüşüm sırasında atacağımız birçok adımdan biri de Türkiye’deki bölgesel kalkınma programıdır. Geçtiğimiz çeyrekte teknoloji odaklı sanayi hareketini başlattık. Biz o programdan çok faydalandık. Şimdi bu programı daha da güçlendirerek sürdürüyoruz. Geçen yıl yaklaşık 750 başvurunun 180’ine destek verdik. Bu 180 başvuruyla desteklediğimiz projeler hayata geçtiğinde, yani 3 milyar dolarlık yatırım ve araştırma-geliştirme projesi tamamlandığında, bunun Türkiye’nin yıllık 7 milyar dolarlık cari açığını kapatacak etkisinin olmasını bekliyoruz. Bu programın yanında bölgesel kalkınma programını da getireceğiz” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Her bölge asıl odaklandığı alanlarda yatırım hamlesi başlatacak” dedi ve şöyle devam etti: “Firmalarımız özel sektörün yapacağı doğru yatırımlardan büyük oranda faydalanma fırsatına sahip olacak ancak sanayi hareketinde olduğu gibi kalkınma ajanslarımızın ve bölge yöneticilerimizin koordinasyonuyla.” onu bulacaktır. Hedefleri belirleyip proje alanlarını belirleyeceğiz. Bu alandaki özel sektör yatırımlarını diğer yatırımlardan farklılaşacak şekilde hem bireysel hem de kümeler halinde destekleyeceğiz. Kalkınma ajansları bulundukları bölge ve şehirlerde önümüzdeki 10 yılı planlayan bir yapıya kavuşacak. “Bu planlama çalışmaları küresel standartlara uygun olarak yürütülecek.”
“KOSGEB LİMİTLERİ YÜZDE 100 ARTACAK”
İmalatçı firmalar için en önemli destek mekanizmalarından biri olan KOSGEB’in limitlerinin artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Kacır, şöyle konuştu: “Türk ekonomisinin geleceğini araştırma-geliştirme, inovasyon ve ihracat belirleyecek. Destek limitlerimizi gelişim hedeflerimiz doğrultusunda yeniden belirliyoruz. Bu hafta KOSGEB yürütme kuruluyla buluşacağız. Hedefimiz destek miktarlarını en az %100 artırmak. Teşvik uygulamalarımızın kapsamlı reformu ile dijital ve yeşil dönüşüme de güçlü destek sağlayacağız. Şirketlerimizi yeşil dönüşümün ve dijital dönüşümün merkezleri ilan edeceğiz. 5 yıllık bir yol haritasına sahip olacaklar. Dijital olgunluğun mevcut seviyeleri belirlenecek. Bu alanda araştırma geliştirme teşviklerine benzer bir modeli hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.
“TEŞVİKLERDE FAİZ DESTEĞİ ARTIŞI”
Bakanlığın tüm teşviklerine ilginin ciddi oranda artacağının müjdesini veren Mehmet Fatih Kacır, şunları söyledi:
“Biz de buna hazırlandık. Strateji ve Bütçe Müdürlüğümüzle de bu konuya benzer bir yaklaşımımız var. Yakın zamanda tüm bölgesel ve stratejik teşviklerde faiz ve temettü desteğinin çok ciddi bir düzeye getirilmesi ümit ediliyor. Elbette mevcut para politikası enflasyonla mücadeleye ve fiyat istikrarını korumaya odaklı. Hepimiz bu politikayı destekliyoruz. Ancak bir konuda Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve diğer bakanlarımızla aynı fikirdeyiz. Yatırım kredilerindeki faiz oranlarını mutlaka düşürmemiz gerekiyor. Bunu başarmanın ideal yolu teşvik olarak güçlü faiz ve temettü sağlamaktır. Umarız bu çalışma yakın zamanda duyurulur. Desteğimiz sayesinde yatırımcılara yönelik faiz oranları mevcut faiz oranlarından daha düşük olacaktır.”
“MESLEKİ EĞİTİM ÖZEL SEKTÖR ÜZERİNDEN GÜÇLENDİRİLECEK”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, yatırım teşviklerinde özellikle büyük şirketlerin mesleki eğitime verdiği desteği de dikkate alacak bir plan hazırlandığını söyledi. Mehmet Fatih Kacır, “Mesleki eğitimde beceri ihtiyaçları çok hızlı değişiyor. Dolayısıyla bu dönüşüme ancak özel sektörümüz öncülük edebilir. Sadece okullarda verdiğimiz eğitimlerle bu işin üstesinden gelmemiz mümkün değil. Ancak özel sektörümüz bu çalışmayı istediğimiz ölçüde sahiplenmiyor. Mükemmel meslek okullarımız var. OSB’lerde kurulmuş çok güzel meslek okullarımız var. Ama büyük markalarımız bu işe bizim istediğimiz kadar çabuk sahiplenmiyor. Artık onları benimseyeceğiz. Büyük markalarımız yatırım teşviki alırken şartlı olarak bu teşvikleri alacak. Aldıkları teşviklerin belli bir kısmını bizim onayımızla gerçekleştirecekleri eğitim faaliyetlerine ayırmak zorunda kalacaklar. Bu onayları mesleki eğitime öncelik vererek vereceğiz. Bunun örneğini savunma sektöründe yaşadık. “Geçen yıl tarihimizde ilk kez Türkiye’de meslek liselerine yüksek notla öğrenci kabul edilen örnekler ortaya çıktı” dedi.
BTSO’nun mesleki eğitim alanındaki çalışmalarının Türkiye’ye örnek teşkil ettiğini belirten Bakan Kacır, BUTGEM bünyesinde hayata geçirilen merkezle yeni nesil araçlara nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Mehmet Fatih Kacır, şunları söyledi: “Togg gibi diğer dünya markalarının da Bursa’da yeni nesil araçlar üretmesini istiyoruz. Bu alanda mesleki eğitim konusunda hem üniversitede hem de BTSO eğitim merkezlerinde yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyorum. BTSO’yu tebrik ediyorum. Önümüzdeki dönemde yeni markalarla bu işbirliklerimizi daha da güçlendireceğiz” dedi.