Cumartesi, Temmuz 27

Bilimin Uçakları: Helikopteri Kim İcat Etti?

Helikopter kelimesi Yunanca kökenli olsa da günümüze kadar bu isimle farklı şekillerde kullanılmıştır. Helikopterin mucidine gelince iki farklı isim öne çıkıyor: Bu teoriyi ortaya atan ve uygulamaya koyan.

Bilim uçakları: helikopteri kim icat etti?

Helikopter en önemli ulaşım araçlarından biridir. Günümüzde savaşlar sağlık açısından yüksek bir noktaya ulaşmak veya bir yere ulaşmak açısından büyük kolaylıklar sunmaktadır. Elbette pek çok farklı amaç için önemli bir yer tuttuğunu da söylemek gerekir.

Helikopter mantığı ilk olarak Fransız Gustave Ponton d’Amecourt tarafından önerildi. Bu teori 1861 yılında ortaya atıldıktan sonra ilk kez 1907 yılında uygulamaya konuldu. Böylece Fransız Paul Cornu ilk kez motorlu helikopter geliştirme ve kullanma olanağına kavuştu.

Her tarafı açık veya tamamen iskelet yapıya sahip olan bu ilk helikopter uçmayı başardı ve önemli ilerleme kaydetti. Böylece helikopterin geliştirilme süreci başlamış ve tasarımları pek çok teknolojik çerçeve altında günümüze kadar gelmiştir.

Bilim uçakları: helikopteri kim icat ettiHelikopterlerin kullanım alanları nelerdir?

Helikopterler günümüzde özellikle kullanım açısından bakıldığında pek çok farklı sektörde değer taşımaktadır. Bu bakımdan yaşamın vazgeçilmez araçları arasında yer alan helikopterler, yapılarına ve özelliklerine göre farklı yerlerde değerlendirilmektedir.

– Helikopterlere saldırın

– Gözlem helikopterleri

– Nakliye helikopterleri

– Çoklu görev ve kurtarma helikopterleri

– Deniz helikopterleri

– Genel amaçlarla kullanılan helikopterler

– Helikopterlerin eğitimi

Bu sayede helikopterler günümüzde birçok yerde yukarıda belirtilen farklı amaçlarla yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle kolay ve hızlı kalkışı ile günümüzde savaştan ziyade günlük hayatı kolaylaştırma aracı olarak değerlendirilmektedir.

Helikopter nasıl çalışır?

Genel anlamda kalkış ve iniş yapabilen hava araçlarına helikopter denir. Bu aracın dikey kalkış ve iniş yapmasını sağlayan en önemli parçası, ana rotora bağlı, yatay dönebilme özelliğine sahip pervaneleridir.

Pilot, esas olarak hava akışına bağlı olarak pervanelerin yönünü değiştirerek aracın hareket etmesini sağlar. Bu da başta yukarı-aşağı, ileri-geri olmak üzere pek çok sistemde çalışma imkanı sunmaktadır.

Aynı zamanda kuyrukta bulunan pervane, helikopterin dönerek dengesini kaybetmesini engeller. Ayrıca aracın sağa ve sola dengeli bir şekilde dönmesini sağlayan en önemli parçadır. Elbette bu pervanelerin güçlü çalışabilmesi için aynı güçte bir motor sisteminin olması gerekmektedir.

Mancınık nedir? Mancınığı kim icat etti? Türkler mancınık kullanıyor muydu? Mancınık tarihte nerelerde kullanıldı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber