
Yaratılış Tarihi: 06 Temmuz 2025 07:00
Türkiye teknoloji sektörü ve İkincil Haklar Eğilimi Raporu yayınlandı. 100’den fazla şirket tarafından toplanan verilere göre, teknolojik sektörde ücret artışları yavaşlıyor ve çalışanların beklentileri değişiyor. Çalışanlar şirketlere kıyasla daha adil ve esnek performans sistemleri, önemli teminat hakları ve kalkınma fırsatları gerektirir.
Belirsizlik teknolojik sektörde devam ediyor. Verilere göre, sektördeki maaş artışları azalırken, çalışanların beklentilerindeki dönüşümler dikkat çekiyor. “Türk teknoloji sektörünün vergisi ve teminat hakları eğilimi konusundaki ilişki” ile işbirliği içinde hazırlanan kavun ve Endeavor Türkiye, bu konuda birçok veriyi ortaya koymaktadır. Türkiye’de faaliyet gösteren 100’den fazla şirket tarafından toplanan verilerle hazırlanan raporda, öne çıkan sonuçlar aşağıdaki gibidir:
Ücretlerdeki artış öngörülemiyor
2025’in ortasında, çoğu teknolojik şirket ücretlerde bir artış planlamamaktadır. Yıl başındaki artışların medyada yüzde 30 olduğu sektörde, iki şirketten birine henüz Temmuz ayında artışa karar verilmiyor. Yüzde 33’ü ödeyen şirketlerin yüzde 2025 artış oranları yüzde 11-20 grupta kalacak. Katılımcıların yüzde 37’si hala karar aşamasındadır. Temmuz ayı için net bir zemine sahip şirket sayısı sınırlı olmakla birlikte, ücret artışlarında genel bir durgunluk gözlenmiştir.
Teminat hakları için memnuniyet sınırlıdır
Rapora göre, şirketlerin yüzde 95’i çalışanlarına gıda desteği sunarken, günlük gıda vergisi medyada 355 lira olarak belirleniyor. Katılımcıların yüzde 65’i bu ödemeleri yıl ortasında artırmayı planlamıyor. Ulaşım desteği sağlayan şirketlerin oranı yüzde 64 iken, medyan nakliye ödemesi günde 130 pound idi. Teminat hakları için genel memnuniyet 5 üzerinden 3,5 puanla sınırlıydı.
Premium sistemde bir değişiklik sağlanır
Şirketlerin yüzde 70’i bir tür premium başvuru sunmaktadır. En yaygın kullanılan premium modeller, satışların premium hedefi (yüzde 77), bireysel performans ödülü (yüzde 71) ve yıl ödülü (yüzde 50). Rapora göre, çalışanların bu prim sistemi için güveni sınırlıdır. Ortalama memnuniyet puanı 3.48 olarak kaydedildi. En eleştirilen nokta, hedeflerin net olmamasıydı. Rapora göre, katılımcı grubunun yüzde 26’sının henüz tanımlanmış bir performans yönetim sistemi yoktu. En yaygın kullanılan yöntemler KPI (yüzde 58), becerilerin değerlendirilmesi (yüzde 43) ve OKR (yüzde 35). Bununla birlikte, sonuçlara göre, değerlendirmenin sonuçlarının çoğu sadece ücret ve tanıtım kararları için kullanılmıştır. Gelişimin planlanması ve yeteneklerin yönetimi arka planda kaldı. Hedef yönetimde OCR kullanan şirketlerin oranı yüzde 27’ye ulaştı. Bu şirketler hedeflerini şirket düzeyinde, departman ve bireysel olarak birden fazla düzeyde tanımlamaktadır. Bu oranlar OKR uygulamayanlarda daha sınırlıdır. Hedeflerin net ve ölçülebilir olmaması, şirketlerin yüzde 55’inin ana zorluğu olarak tanımlanmıştır.
Öncelikli pozisyonda eğitim ve gelişim
Şirketlerin yüzde 47’si, 2025’e sadakatlerini artırmaya tabi maksimum öncelik olarak “eğitim ve kalkınma fırsatları” olarak tanımlamaktadır. Ancak, performansın performansından elde edilen kalkınma planı oranı yüzde 31’dir. Bu, veriler şirketlerde toplanmış olmasına rağmen, dönüşüm yaratacak geliştirme aşamalarının sınırlı olduğunu göstermektedir.
Öte yandan, “Ekonomi Gig ekonomisi” trendindeki artışla birlikte, teknolojik şirketlerin yüzde 40’ı projeye dayalı çalışanları içermektedir. Projeye dayanan en yoğun çalışan departmanlar: yazılım, veri analizi ve yapay zeka.
“Şirketler daha bilinçli adımlar atmalıdır”
İlişkinin sonuçlarını değerlendirerek, Türkiye Genel Sekreteri Asli Konut Türkmen şunları belirtti: “Şirketler daha karmaşık hale gelen ekonomik dinamiklerde, yeteneklerin yönetiminde, performansın değerlendirilmesinde ve teminat haklarının planlanmasında daha bilinçli adımlar atmalıdır. Günümüzde, Melon ile hazırladığımız bu ilişkinin, geleceğe yönelik bir stratejik rehber sunmaktadır.” Kavun Kurucusu Kesin Köse Ulutaş şunları söyledi: “Ücret artışları gözlenirken, çalışanlar şirketlerden daha adil ve esnek performans sistemleri, önemli teminat hakları ve kalkınma fırsatlarına ihtiyaç duyuyor.