
Haber merkezi
Yaratılış Tarihi: 03 Temmuz 2025 16:04
Bilim adamları, eski Mısır’da yaşayan bir bireyin genomunun tam dizisini yaptılar. Yaklaşık 40 yıl önce, 1985’teki kısmi DNA çıkarımlarından sonra, bu genetik araştırmalarda devrimci bir gelişme olarak kabul edilmektedir. Çalışmanın detayları 2 Temmuz’da prestijli bilimsel dergi Nature hakkında yayınlandı.
Mısırlı bilim adamları uzun yıllar Mısır’ın zengin arkeolojik mirasını incelemiş olsa da, eski Mısırlıların genetik yapısı hala büyük ölçüde korunmaktadır. Bugüne kadar, üç farklı genetik analiz sadece zayıf DNA koruması nedeniyle kısmi başarı elde etmiştir.
Bununla birlikte, Birleşik Krallık ve Liverpool Üniversitesi John Moores Üniversitesi Francis Crick Enstitüsü’nün bilim adamları, yaklaşık bir asırdır müzede korunan bir dişten bir dizi eksiksiz DNA çekmeyi başardılar. 1902’de, Kahire’nin yaklaşık 265 kilometre güneyinde, Nuwayrat köyündeki diş sahibi, dişin sahibiydi. 2855 ve 2570 arasında yaşamaya kararlıydı.
DNA analizi ilginç sonuçlar ortaya çıktı
Analizler, bireyin DNA’sının yüzde 80’inin Kuzey Afrika kökenli olduğunu, geri kalan yüzde 20’sinin mezopotaminin verimli hilal bölgesiyle bağlantılı olduğunu göstermiştir. Araştırmacılar, bu bireyin dişlerinde kimyasal analizlerle yaşamı boyunca Mısır’da yaşadığını doğruladılar.
“İskelet üzerindeki işaretler bireyin yaşam tarzına ipuçları veriyor. Seansların kemiklerinin genişlemesi, aşınma ve kollarda daha fazla hareket ve sağ ayakta ciddi bir eklem iltihabı var.” Dedi.
Araştırmacılar bireyin muhtemelen bir seramik olduğunu düşünüyor. Ayağın eklem iltihabının seramik tekerleğin kullanımı ile ilişkili olduğu belirtilmektedir. Bununla birlikte, bu kişinin yüksek seviyeli bir mezara gömülmesi, normal bir çömlekçi için beklenmedik bir durum olarak kabul edilir. İrlandalı, “Belki de olağanüstü yetenekli veya başarılıydı, bu da sosyal statüsünü artırmış olabilir.” Dedi.
Umut yeni keşifler için doğdu
Çalışmanın editörü Adeline Jacobs, bu buluşun gelecekteki araştırmalar için önemli bir başlangıç olduğunu vurguladı. Jacobs, “Bu bireyin DNA, kemik ve dişleri, tam bir resim yarattığımız tüm önerileri birleştirerek. Batı Asya’dan Mısır’a gelecekteki eski eski örneklerin daha net hareket ettiğini umuyoruz” dedi.