Cumartesi, Ağustos 2

Patateslerin atası çıktı! – Teknolojik Haberler

Yaratılış Tarihi: 01 Ağustos 2025 11:21

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Çin’den araştırmacılar tarafından yapılan tam bir genetik çalışma, bugün tüketilen patateslerin “etubeosum” ve eski bir domates türünün doğal hibridizasyonundan çıktığını gösterdi.

Araştırmanın bir parçası olarak, kültürel patates ve 56 vahşi tür de dahil olmak üzere 450 farklı patates incelendi. Bilim adamları ayrıca patateslerin mevcut formlarını almasına izin veren iki temel gen tanımladılar:

  • SP6A: Grumo oluşumunu tetikleyen gen. Domates kökeni.
  • IT1: Büyüyen yeraltı vücut yapısının geliştirilmesine izin veren gen. Güvenli etuberosum.

Bu iki genin birleşmesi, zeminin altında bir yumru oluşturarak gelişmeyi mümkün kıldı.

Evrimsel atılım ve dağlar

Araştırmaya göre, bir patates atası olarak kabul edilebilen bu hibrit bitki, Güney Amerika’daki dağların ve dağların yükselişi ile değişen iklim koşullarına uyum sağladı. Tohumdan değil, yumrudan çoğalabilen bu bitki türleri yüksek irtifa direncine ve talep eden çevresel koşullara sahiptir. Zamanla, birçok farklı patates türüne dönüştü.

“Bu hibridizasyon olayı sadece iki türün kombinasyonu değil, aynı zamanda yeni bir organ (yumru), robun ortaya çıkmasıdır.

Tarımda yeni ufuklar açabilir

Bilim adamlarına göre, bu keşif sadece evrimsel bir gizemi çözmekle kalmaz; Ayrıca gelecekteki tarımsal yeniliklerin yolunu açtı. Örneğin, domatesler genetik olarak üretilebilir veya patatesler tohumlarla daha verimli hale getirilebilir.

Dağların And Dağları’nda gelişen bu yumrulu bitki, binlerce yıldır Güney Amerika’daki yerli halklar tarafından yetiştirildi. 1500’de Avrupa’ya ulaşan patates, tüm dünyada en çok tüketilen tarım ürünlerinden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: malta dil okulu fiyatları