Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. TAI’nin ürettiği milli savaş uçağı Kaan, bugün ilk uçuşunu gerçekleştirdi. KAAN’ın ilk uçuşunda pilot koltuğuna test pilotu Barbaros Demirbaş oturdu. KAAN’ın ilk uçuşunu başarıyla tamamlayıp piste inmesinin ardından KAAN, uçağın inşasında ve geliştirilmesinde görev alan personel tarafından alkışlarla karşılandı.
21 metre uzunluğunda ve 14 metre kanat açıklığına sahip Kaan ile Türkiye, beşinci nesil uçak üreten sayılı ülkelerden biri oldu.
KAAN’ın ilk uçuşuna ilişkin son bilgileri veren CNN TÜRK özel haber sorumlusu Fulya Öztürk, şunları söyledi: ‘Saat 08.50’de havalandı, 09.01’de indi. Mürettebat, uçuşun çok başarılı geçtiğini söyledi. Başarılı bir şekilde havalandı ve indi. Önümüzde bir F-16 havalandı. Büyük bir heyecan var.” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
SÜPER NAVİGASYON FONKSİYONLARI İLE
class = “medyanet-inline-adv”>
Kaan, özel boyası ve radar izini azaltan tasarımı, gövde istasyonları ve yüksek teknolojisiyle beşinci nesil uçak olarak üretildi. Ayrıca uçak, yüzlerce kilometre uzaklıktaki düzinelerce düşmanın yerini aynı anda tespit edebilen yerli üretim AESA radarıyla donatılacak. Ayrıca Kaan, art yakıcı kullanmadan süpersonik hızlara ulaşmasını sağlayacak süper seyir fonksiyonuna da sahip olacak. Kaan’ın özellikleri arasında süper itme sistemi, kask monteli görüş, sentetik açıklıklı radar (SAR) sistemi, kızılötesi arama ve takip sensörü ve elektro-optik hedefleme sistemi gibi son teknoloji sistemler de yer alacak. Uçakta tamamen yerli olarak üretilen akıllı havadan havaya ve havadan yere mühimmatlar kullanılacak.
class = “medyanet-inline-adv”>
Milli Muharip Uçağı Kaan’ın uçuşundan ilk görüntüler…
Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin ise şunları söyledi: “Kaan’ın seri üretime geçmesi 10 yılı alacak. Ancak seri üretime geçtikten sonra Türk Hava Kuvvetleri bölgenin en güçlü hava kuvveti haline gelecek,” İsrail dahil.” Pekin’in hava filosunun çoğunluğunun Kaan’lardan, geri kalanının ise modernize edilmiş F-16’lardan oluşacağını söyledi.
class = “medyanet-inline-adv”>
KAAN, F-35’TEN ÜSTÜN ÖZELLİKLERE SAHİP
Pekin, Kaan’ların bazı özelliklerinin İsrail ve ABD’nin sahip olduğu F-35’lerden üstün olduğunu iddia ederken, “İkisinin de hayalet teknolojisi var. Ancak Kaan, F-35’ten daha fazla mühimmat taşıyabiliyor. Yerli ve milli Gökdoğan ve Bozdoğan ayrıca, Kaan’ın “çift motora, daha fazla manevra kabiliyetine ve daha uzun menzile sahip. Üstelik çok büyük bir elektronik harp kabiliyeti var” dedi. Türkiye, F-35 savaş uçağı üreticilerinden biriydi. Türk Hava Kuvvetleri’nden 100’e yakın F-35 alınması planlanmıştı. Ancak haksız bir şekilde sistemden kaldırıldı. 2019’da F-35 programı.
YERLİ MOTOR YOLDA
İsmail Hakkı, Pekin Milli Muharip Uçağı Kaan için çalışmaların henüz başında olduğumuzu belirterek, şunları söyledi: “Birçok testin yapılması gerekiyor. İlk prototipler ABD’den alınan F-16 motorlarıyla uçacak. Motor Sanayi (TEI), yerli motoru üretmek için olağanüstü bir çalışma yürütüyor.” .
Emekli general Pekin, Kaan’ın üretiminde İngiliz BAE Systems firmasıyla işbirliği yaptığını belirterek, şöyle konuştu: “İngilizler de altıncı nesil uçak üzerinde çalışmaya başladı. Bunun üretiminde Kaan’dan öğrenilen teknolojileri kullanıyorlar. Aslında Kaan, Altıncı nesil uçaklarda kullanılan teknolojiye sahip.”
class = “medyanet-inline-adv”>
KAAN, 17 Mart 2023’te hangardan ayrılarak piste doğru yola çıktı. Son 9 aydır Türk mühendisler tarafından gökyüzüne çıkarılmak üzere hazırlanıyordu. İlk uçuş görevinin testleri başarıyla tamamlandı. Yerli olarak tasarlanıp üretilen KAAN, 14 metre kanat açıklığına, 6 metre yüksekliğe ve 21 metre uzunluğa sahip. Kokpit tek kişiliktir. KAAN’ın dikkat çeken özellikleri arasında çift motor, yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar görünürlüğü, gövdede silah taşıyabilme ve elektronik harp kabiliyeti yer alıyor.
KAAN’ın özellikleri…
2040’TA 300 UÇAKLIK DEV BİR FİLO
Emekli Hava Kuvvetleri Korgeneral Erdoğan Karakuş, Kaan milli savaş uçağının Türk Hava Kuvvetleri için büyük bir kuvvet çarpanı olacağını söyledi. Karakuş, “Ancak biraz zaman var. İlk uçağın 2030’da teslim edilmesi bekleniyor. Üretimi 2040’ta tamamlanacak. 2040’ta Türk Hava Kuvvetleri 300 uçaklık dev bir hava gücüne sahip olacak.”
YUNANLARIN RAFALE’İNDEN ÇOK DAHA İYİ
Yunanistan son yıllarda 24 adet Fransız Rafale uçağı sipariş etmişti. Milli Muharip Uçağı Kaan’ın beşinci nesil bir uçak olduğunu vurgulayan Karakuş, “Kaan’ın bu Rafale uçaklarına mutlaka üstünlüğü olacaktır.” Rafales, 5. nesil Kaanlardan farklı olarak daha eski olan 4.5. nesil teknolojiye sahip. Mesela Kaan’ın radarlara görünmeme özelliği varken, Yunan Hava Kuvvetleri’nin elindeki Rafales’in böyle bir özelliği yok.
“Milli Savaş Uçağı Projesi, Çeşitli Ülkeler Tarafından Sunulmak İstiyor”
Milli Muharip Uçağı Kaan’ın üretim süreci devam ederken, basında ilk parçanın üretildiği haberinin ardından “kalorifer peteğine benziyor” şeklinde olumsuz yorumlar yapıldı. Emekli Hava Kuvvetleri Korgeneral Erdoğan Karakuş, milli savaş uçağı projesiyle ilgili yapılan olumsuz yorumların projeyi zayıflatmak isteyenler tarafından dile getirildiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bu tür yorumlar sadece Türkiye içinden değil, Türkiye dışından da yapılıyor. Milli Muharip Uçak projesi hem Türkiye dışından hem de çeşitli ülkelerden zayıflatılmak isteniyor” diye düşünen kötü niyetli kişilerle mücadele ederek yolumuza devam etmeliyiz. Yanlış kişiye ne kadar çok bilgi aktarabilirsek o kadar iyi.” “Bu tür yorumların doğru olmadığını herkes görüyor. Türkiye en iyi uçağı üretip Türk Hava Kuvvetlerine en kısa sürede teslim edecek.”