Perşembe, Aralık 26

TÜBİSAD: Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüklüğü 785 milyar TL’ye ulaştı

class = “medyanet-inline-adv”>

Bilgi Teknolojileri Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 28 Mayıs’ta Feriye’de gerçekleştirdiği toplantıda 2023 yılı “Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri”ni açıkladı. Açılış konuşmalarının TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, Data Market CEO’su Murat Boyla, sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş ve TC Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu’nun yaptığı toplantıda, sektörün 2023 yılı konuşuldu ve geleceğe dair görüşler paylaşıldı. Deloitte Türkiye ortağı Hakan Göl de raporun bulgularını açıkladı.

Raporun çalışmasına 2023 yılında 10 bin 424 şirket katıldı. Rapora göre, Türkiye bilgi ve iletişim pazarının büyüklüğü 2023 yılında bir önceki yıla göre TL bazında yüzde 83 büyüyerek 784,6 milyar TL’ye ulaşacak. Bu rakamın 36 milyar TL’si ölçüme yeni eklenen şirketlerden oluştu. 2019-2023 yılları arasında sektörün TL bazında yıllık ortalama büyümesi yüzde 50 civarında gerçekleşti. Dolar bazında sektör büyüklüğü %27 artarak 33 milyar dolara yükseldi. Aynı yıllarda küresel BİT pazarı %1,1 oranında büyümüştür.

class = “medyanet-inline-adv”>

ALT KATEGORİLER

Sektörün toplam büyüklüğünü oluşturan iki ana unsura baktığımızda; 2019-2023 yılları arasında en hızlı büyüyen bilgi teknolojilerinin, 2023 yılında pazar büyüklüğü açısından iletişim teknolojilerini geride bıraktığı görüldü. 2019-2023 yılları arasında %60 büyüyen bilgi teknolojileri, 2023 yılında 402,2 milyar TL’ye ulaşacak; İletişim teknolojileri yüzde 41 büyüyerek 382,4 milyar TL’ye ulaştı. Son dört yılda döviz kurundaki artışa rağmen bilgi teknolojileri büyürken, döviz kurunun etkisiyle iletişim teknolojileri küçüldü. 2023 yılında bilgi teknolojilerinin dolar cinsinden büyüklüğü 16,9 milyar dolara, iletişim teknolojilerinin büyüklüğü ise 16,1 milyar dolara yükseldi.

Bilgi Teknolojileri Donanım kategorisi %68 büyümeyle 133 milyar TL’ye ulaşırken, Bilgi Teknolojileri Yazılımları da %132 büyümeyle 206,9 milyar TL’ye ulaştı. Bilgi teknolojileri hizmetleri %96 büyüyerek 62,2 milyar TL’ye ulaştı.

class = “medyanet-inline-adv”>

İletişim Teknolojileri Elektronik Haberleşme kategorisi %72 büyümeyle 224,5 milyar TL’ye, İletişim Teknolojileri Donanım kategorisi ise %93 büyümeyle 157,8 milyar TL’ye ulaştı.

SEKTÖRDE ÖNE ÇIKAN TEKNOLOJİLER

Rapora göre 2023 yılında bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe en önemli teknolojiler; Üretken İş Hayatında GenAI dört temel alanda değerlendirildi: bulut dönüşümü, platform mühendisliği ve endüstri meta veri tabanı. İş dünyasında sürdürülebilirlik devam eden bir trend olarak dahil edilmiştir.

2023 YILINDA KÜRESEL BİLGİ VE İLETİŞİM PİYASASI BÜYÜKLÜĞÜ

TÜBİSAD raporuna göre küresel bilgi ve iletişim pazarının büyüklüğü 2023 yılında yüzde 1,1 artarak 4,45 trilyon dolara ulaşacak; Bilgi teknolojileri pazarı da aynı oranda daralırken, iletişim teknolojileri pazarı %4,1 oranında büyüdü.

TEKNİK

class = “medyanet-inline-adv”>

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı istatistiklere göre 2022-2023 yılları arasında teknopark sayısı yüzde 4,1 artışla 101’e, şirket sayısı ise yüzde 14,5 artışla 10 bin 275’e yükseldi. Teknoloji geliştirme bölgelerinde çalışan kişi sayısı yüzde 16,3 artışla yaklaşık 93 bin kişiden 108 bin 360 kişiye yükseldi. Teknoparkların toplam cirosu yüzde 174,5 büyümeyle 75,6 milyar TL’den 207,5 milyar TL’ye ulaştı. Cironun artmasıyla birlikte toplam ihracat yüzde 138,7 artışla 19,9 milyar TL’den 47,5 milyar TL’ye çıktı.

İHRACAT

2023 yılında toplam ihracatta yüzde 85 büyüme görüldü ve 58 milyar TL’ye ulaştı. Toplam ihracatta en büyük payın Bilgi Teknolojileri Yazılımları kategorisinde olduğu görüldü. Bilişim yazılımları ihracatı yüzde 92 artarak 52 milyar TL’ye ulaştı. 2018-2022 yılları arasında sektörün toplam ihracatı dolar bazında yıllık ortalama %22 arttı.

MESLEK

class = “medyanet-inline-adv”>

Sektördeki toplam istihdam yüzde 11 büyümeyle 237 bin kişiye ulaştı. Sektörün yüzde 31’inin kadın çalışanlardan oluştuğu görülürken, mezun çalışan oranının ise yüzde 63 olduğu görüldü.

“BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞMESİ DİĞER SEKTÖRLERDE de VERİMLİLİK ARTTIRIYOR”

TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Tombalak, bilgi teknolojileri sektörünün ekonominin geneline sağladığı verimlilik artışı, yenilikçi ve katma değeri yüksek yapısı, istihdam yaratma potansiyeli ve sektöre sağladığı katkı ile stratejik önem taşıdığını söyledi. ihracat-ithalat oranı Türkiye için, özellikle kamuoyu ve akademik dünya için aslında çok önemli olan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü pazar verileri raporunu paylaşıyoruz. Dolar bazında sektör büyüklüğü %27 artarak 33 milyar dolara yükseldi. Bu yıl, tarihte ilk kez bilgi teknolojilerinin büyümesi ve ölçeği, iletişim teknolojilerini geride bırakarak yeni bir çağın kapısını aralıyor. Bu sadece bir dönüm noktası değil, aynı zamanda ülkemizin ve sektörümüzün potansiyelini ortaya koyan bir gelişmedir. Yazılım ve hizmetler sektöründeki bu hızlı büyüme, yazılım ihracatımızda da artış yaratarak geleceğe dair umutlarımızı artırıyor. Biz sektör temsilcileri olarak TÜBİSAD ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte kamu ve özel sektörün sinerjisini kullanarak bu büyümeyi ileriye taşıma kararlılığındayız” dedi.

class = “medyanet-inline-adv”>

TRENDLER İŞ KARARLARIMIZI YÖNLENDİRECEK

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Emre Hantaloğlu, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “TÜBİSAD Bilişim Pazar Raporu 2023, en hızlı büyüyen bilişim sektörünün pazar trendlerini ve büyüme potansiyelini anlamak ve takip etmek açısından hem işletmelerimiz hem de Türkiye açısından faydalı oluyor. Dünyadaki sektörlerin ve yatırımların yönlendirilmesine yönelik kararlar almak, BT ekosistemine büyük faydalar sağlıyor. Lenovo Türkiye olarak bu önemli çalışmaya sponsor olmaktan ve sektörümüz için çok değerli olan bu pazar araştırmasına destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz.”

SEKTÖRÜN SÜREKLİ BÜYÜME PERFORMANSI YENİLİKLERE UYUMUMUZU KOLAYLAŞTIRACAK

Data Market CEO’su Murat Boyla, raporun bulgularına ilişkin şu görüşleri paylaştı: “Yapay zeka, 5G ve bulut dönüşümü gibi gelişmelerinin önemli bir ivme kazandığı heyecan verici yeni teknolojilerin ön plana çıktığı bir geleceğe hazırlanıyoruz. , iş ve yaşamda olağanüstü yeniliklere olanak sağlayacak. Ekonomik ve sosyal açıdan birçok fırsatı barındıran bir geleceğe doğru ilerlerken, bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının ülkemizin yeniliklere uyum sağlaması için istikrarlı ve sürdürülebilir bir performans göstermesi büyük önem taşıyor. Bu sağlıklı çerçevenin ülkemizin diğer sektörlerinin kalkınması açısından da önemli olacağına inanıyoruz.”

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ SEKTÖRÜ STRATEJİK SEKTÖRLER İÇİN ÇARPAN ETKİSİ YARATABİLİR

sahibinden.com CEO’su Burak Ertaş, rapordaki tespitlere ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, ülkemizin büyümesinde ve gelişmesinde hayati rol oynayan tüm stratejik sektörler üzerinde çarpan etkisi yaratabilecek potansiyele sahiptir. Sektör bileşenlerinin sunduğu ürün, çözüm ve bilgi birikiminin sürdürülebilirliği açısından olumlu olarak yorumlayabileceğimiz bir büyüme tablosuyla karşı karşıyayız. Bu büyümenin istikrarlı ve sağlıklı bir şekilde desteklenebilmesi için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: