Cumartesi, Temmuz 27

YandexART, görsel üretken yapay zeka alanında büyük adımlar atıyor

genişletmek

KAYNAKDonanım kaydı

Hem ticari hem de sanatsal projelere destek veren YandexART, hali hazırda pek çok Yandex ürün ve hizmetinin bir parçası. Örneğin, Yandex Business’ta reklamların görüntülenmesine yardımcı olur ve şu anda Yandex Klavye’ye entegre edilmiştir. YandexART aynı zamanda çok az yer kaplayan ve bugüne kadar 10 milyona yakın indirmeyle akıllı telefon kullanıcılarının favorisi olan üretken yapay zeka uygulaması Shedevrum’un da kalbinde yer alıyor.

YandexART ekibi yakın zamanda Shedevrum’a daha fazla yaratıcılık ve eğlence için geliştirilen sekiz yenilikçi mod olan “filtrumlar”ı ekledi. Bu yeni özellik, kullanıcıların seçtikleri fotoğrafları dönüştürmelerine, peluş veya örgü oyuncaklara, çizgi filmlere, yağlıboya tablolara, piksel sanatına, neon ışıklara, çiçek desenlerine, hayvanlara, karlı manzaralara ve çok daha fazlasına orijinal benzerliğini koruyacak şekilde görüntülere stil vermelerine olanak tanır.

Bir görseli bu şekilde düzenlemek için kullanıcıların “filtrelerden” birini seçip cihazlarının galerisinden bir görsel yüklemeleri yeterlidir. Oluşturulduktan sonra stilize görseli uygulamanın akışına gönderebilir, cihazlarına indirebilir ve arkadaşlarına e-postayla gönderebilir, messenger aracılığıyla paylaşabilir, “memler” ve çıkartmalar oluşturabilir veya bunu sosyal medya profillerinde avatar olarak kullanabilirler.

“Noel oyuncağı” adı verilen ilk filtre, geçen yılın sonlarında Shedevrum’da kullanıma sunuldu ve kullanıcıların tatil sezonunda 4,5 milyondan fazla Noel temalı görsel oluşturmasına olanak tanıdı.

İleriye dönük olarak Shedevrum, görüntüleri işlemek için daha yaratıcı yollar eklemeyi ve hatta kullanıcıların metin tabanlı talimatları kullanarak kendi “filtrelerini” oluşturmalarına olanak sağlamayı planlıyor. Uygulama Türkiye dahil dünya çapında İngilizce olarak kullanılabiliyor.
Yandex AI Rendering Teknolojisi (YandexART), “kademeli yayılma” yöntemini kullanarak görseller ve animasyonlar üretir.

Bunu, kullanıcılar tarafından sağlanan metin komutlarına dayalı olarak görüntü çözünürlüğünü kademeli olarak iyileştirerek ve daha ince ayrıntılar ekleyerek yapar. 330 milyon tanımlanmış görselden oluşan bir veri tabanıyla eğitilen YandexART, kullanıcı sorgularını bağlam dışına çıkmadan ve kültürel uygunlukla yorumlamak için benzersiz bir metin tanıma algoritması kullanıyor. Ağ aynı zamanda karmaşık modeller üretme ve fotogerçekçi portreler de dahil olmak üzere belirli görsel stilleri benimseme kapasitesine de sahiptir.

Shedevrum, YandexART tabanlı üretken bir yapay zeka uygulamasıdır. Shedevrum, Nisan 2023’teki lansmanından bu yana 230 milyondan fazla kullanıldı ve Rusya’da App Store ve Google Play listelerinde üst sıralara ulaştı. Uygulama, sosyal medya gönderilerinin yanı sıra görüntü animasyonları ve stop motion da oluşturabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber