Günümüz dünyasının artık yeni hammaddesinin veri olduğunu belirten Max Speur, şunları söyledi: “Ancak dijital dönüşümün başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için çevresel değişkenler de veri kalitesi kadar önemlidir. Kamuoyunda sıklıkla kullanılan bir tabir vardır: “Veri artık yeni petroldür.” Bu ifade, verinin değerini açıklamak için doğru olabilir. Ancak tek başına yeterli değildir. “Çünkü bir arabayı petrolle çalıştırabilirsiniz, ancak o arabanın istediğiniz yere gitmesi için doğru lojistik, operasyon ve teslimat altyapısına ihtiyacınız var” dedi.
İş dünyasının son yıllarda yapay zeka odaklı büyük bir dönüşüm yaşadığını belirten Max Speur, şunları söyledi: “Bu dönüşüm, sunduğu büyük teknolojik ilerlemenin yanı sıra kaynak kullanımına ilişkin ciddi soruları da gündeme getiriyor. Bugün bu alandaki çalışmaları şu soruyla ilerletmeliyiz: “Yapay zeka modellerini doğru ve etkili kullanmak için gereken altyapı ve becerilere sahip miyiz?” Yapay zeka önemli düzeyde operasyonel güç, depolama kapasitesi ve enerji gerektirir. Ancak bulut teknolojileri ve veri merkezlerini de içeren altyapı hizmetleri orta vadeli ihtiyaçları karşılamaktan uzaktır. Dolayısıyla yapay zeka odaklı dijital dönüşüm için bu kaynakları sağlayabilecek altyapı yatırımları büyük önem taşıyor” dedi.
class = “medyanet-inline-adv”>
Bilimsel araştırmalara göre yapay zeka modellerinin getirdiği ek yüklerle baş edebilmek için yakın gelecekte 38 GW’lık ek kapasiteye ihtiyaç duyulacağını belirten Max Speur, şöyle konuştu: “Ancak bu yönde büyük yatırımlar öngörmüyoruz. Ne veri merkezi sektörü ne de şirketler açısından öncelikle burada bir ölçeklenme fırsatı görüyoruz ve bu yatırımların Sabancı’nın dijitale bakış açısını ve geleceğin teknolojilerini geliştiren kişi olma vizyonunu yansıttığını düşünüyoruz. Öte yandan bulut teknolojilerinin, ölçeklenebilir dijital teknoloji platformlarının ve hiper ölçekli veri merkezlerinin dünyadaki yeşil dönüşümün temel itici gücü olacağına inanıyoruz. Dijitali gerçek bir iş kültürü haline getirmenin, dijital işletmeler yaratmanın ve siloları tamamen ortadan kaldırmanın yolu bu yatırımlardan geçiyor.”