
Haber merkezi
Yaratılış Tarihi: 14 Temmuz 2025 14:35
Florida Üniversitesi’nden virolog John Lednicky’nin kedisi Pepper, adını bilimsel dünyada tekrar duyurmayı başardı. Pepper, 2024’te Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk kez tanımlanan Geilongvirüs’ün keşfi ile dikkat çekti, yeni bir ortorovirüs türünü ortaya çıkarmada kararlıydı.
Bu kez Pepper, Everglades bölgesine özgü sivri bir kuyruk faresi (shrew) yakaladı. Sahibi Lednicky bu küçük memeli laboratuvara test etti. Sonuçlar, hayvanda yeni bir tür ortoreovirüs olduğunu ortaya koydu. İnsanlarda nadiren menenjit, ensefalit ve gastrointestinal enfeksiyonlarla ilişkili olan bu virüslerin de bazı memelilerde yaygın olduğu bilinmektedir.
Popscher’a göre, “Gainesville Shrew Mammal Otoreovirus, UF-1, Mikrobiyoloji kaynaklarının duyuruları üzerine yayınlandı. Araştırmaya katkıda bulunan bir doktora öğrencisi Emily Deruyter,” Bu virüslerin rahatsızlıklar olduğunu düşündü, ancak gastroiptli bir rol oynayabileceğini biliyorduk.
Biber bu süreçte herhangi bir hastalık belirtisi göstermedi. Lednicky, “Bu bir fırsat işiydi. Ölü bir hayvan bulursanız, çünkü sadece gömmek yerine test etmekle kalmaz mı? Elde edilecek çok fazla bilgi olabilir” dedi.
2024’te benzer bir kaza oldu ve Pepper eve ölü bir fare getirmişti. Bu farede, Amerika’da ilk kez bir soruşturma tespit edildi. “Gainesville Racitore jeilongvirus 1” olarak adlandırılan bu virüs, kemirgen, insan ve primat hücrelerinde eşit olarak çoğalabilir ve bu nedenle kontaminasyon potansiyeline sahip olabilir.
Lednicky ekibi, yakın zamanda çiftlikte yetiştirilen iki yeni beyaz kuyruk geyiği virüsü keşfetti. Virüslerin sürekli geliştiğini vurgulayarak, Lednicky şöyle dedi: “Bakarsanız, onu bulacaksınız. Öyleyse her gün yeni virüsler bulalım” dedi.
Araştırma ayrıca ortoreovirüsün grip virüsleri gibi iki farklı hücre türünü enfekte edebileceğini göstermektedir. Bu, genetik materyalleri karıştırarak hibrid virüslerin oluşumuna yol açabilir. 2019’da Florida’daki geyikte keşfedilen bir Ortoreovirüs, neredeyse genetik olarak Çin’deki vizon çiftlikleri ile Japonya’da bir aslan tarafından elde edilen virüslerle aynıydı. Bilim adamları bu benzerliğin hayvan yemi ile ilişkili olabileceğini düşünüyorlar.
Bilim dünyası için gizemlerini hala koruyan bu virüslerin insanlara nasıl aktarılabileceği ve ne kadar tehlikeli olabileceğine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu süreçte, Pepper gibi özenli kediler ve avcılar yeni keşiflerin yolunu açabilirler.